Organitzacions Amagades; Supervivència

FONT: AEiG Cardenal Lluch

Joc
14h
PiC, Truc, Consell
Complex [3]

Exterior
15 participants
2 dirigents

Natura, Activitat física, Treball en equip, Activitat de rol, Activitat de nit, Raid

OBJECTIU

Un cop a l’any, hi ha una nit molt especial on el pla material i la resta es toquen. Aprofitant aquesta ocasió, les SECTES de la contrada lluiten per aconseguir el control de l’únic PORTAL existent i així completar el RITUAL per invocar la seva criatura mística al pla material. Fer-ho no és fàcil, ja que han de reunir els 3 ARTEFACTES que formen el portal tot atacant i defensant-se de la resta sectes utilitzant les seves RELÍQUIES. Dins de tot aquest show hi ha una organització encara més amagada, els RENEGATS, que s’alçaran a mitja partida per sembrar el caos.

Aquest és un remix del joc de la supervivència clàssica que intenta potenciar-ne els aspectes guais i solucionar les “tares” que hi hem trobat al llarg del temps. Està pensat per jugar-se en 3 grups de 5 persones (i 2 dirigents), començant a les 19:00 de la tarda i acabant a les 9:00 del matí del dia següent. Aquests petits grups passaran la nit fora del campament, s’atraparan els uns als altres i intentaran aconseguir el seu objectiu per guanyar.

EXPLICACIÓ

Material del jugador

Al començament de la partida cada jugador rep un sobre amb la seva CARTILLA, una tira amb 20 GOMETS del color de la seva secta i, si s’escau, un MARCADOR DE RENEGAT.

La cartilla és una cartolina, mida A5 que serveix per registrar la progressió del jugador al llarg de la partida:

La quadricula numerada serveix per apuntar el camí que fa cada jugador en canviar de grup per les diferents sectes. En començar el joc la quadrícula ja té un gomet del color de la secta inicial a la casella 1 i cada vegada que el jugador canvia de grup s’enganxa el gomet d’aquest a la casella següent. El jugador, per tant, forma part de la secta amb un gomet a la casella més gran.

La RELÍQUIA s’utilitza en els combats entre jugadors. Tothom comença amb un xiulet de Nivell 1, però durant el joc se’n poden anar trobant de noves per pujar de nivell. Aquestes s’enganxen a sobre de l’anterior inutilitzant-la.

La part de darrere no canvia durant la partida; hi ha espai per apuntar el nom del jugador, el nom de la secta, l’horari que se seguirà i el dibuix d’una planta, que serveix d’identificador de la secta inicial. Abans de començar la partida cada equip pot tematitzar o inventar-se una mica d’història sobre la seva secta.

Atrapar i convertir jugadors

En aquesta versió de la supervivència tothom pot atrapar a tothom! La persona que toca primer a l’altre és l’atacant i l’altra la defensora, si perd passarà a ser del grup de l’atacant.

Per lluitar es juga a pedra-paper-tisora (o joc similar) i és on entra en joc la relíquia. Per guanyar algú, has de guanyar al pedra-paper-tisora tants cops com el nivell de la seva relíquia. Si l’atacant guanya, la defensora passa a ser de la secta de l’atacant; se li enganxa el gomet de la secta a la següent casella lliure de la cartilla i se li dona uns quants gomets del nou equip. En cas que guanyi la defensora, se salva i té 1 min per escapar-se.

Exemple: Si tinc una relíquia de Nivell 3 i atrapo algú amb una de Nivell 5, l’he de guanyar 5 cops perquè passi a ser de la meva secta i ell només m’ha de guanyar 3 cops per escapar-se.

Les Relíquies

Les relíquies són la defensa de cada jugador i s’utilitzen durant el combat per definir quants cops cal guanyar al jugador. Ni hi ha de 6 nivells, com més alt és el nivell menys copies n’hi haurà dins del joc. Cal imprimir tants fulls de relíquies (12 x per full) com sectes o grups de 5 jugadors hi ha. Les relíquies són les següents:

Tothom comença amb un xiulet de nivell 1, però dins del terreny de joc hi ha amagades relíquies de nivell superior (màxim Nivell 6) que els jugadors poden buscar durant tota la partida. Un cop trobes una relíquia, la pots donar a algú altre (si vols) o fer-la servir per pujar (o baixar) de nivell la teva. Per fer-ho l’enganxes a la cartilla sobre l’anterior que hi tenies (l’anterior queda inutilitzada).

Les Bases i la Base Central

La base central és el punt on es comença la partida i el centre del terreny de joc. En cas de jugar en un campament, aquest punt és el mig del campament a l’espai comú (per exemple on es menja).

Al punt central hi ha penjat l’únic mapa del joc; on hi ha marcades les bases de cada secta i la ubicació de les relíquies amagades. Durant la partida, els jugadors hauran d’anar consultant-lo per saber on anar a buscar les relíquies i com trobar els altres equips. Els jugadors no tenen mapa, però si volen en poden intentar fer còpies a mà (evitar jugar amb mòbils per tema fotos i maps). El terreny de joc recomanem que NO sigui més gran d’un radi de 400 o 500 metres des del punt central.

A la base central també hi ha la reserva de gomets. Un sobre amb gomets dels colors de tots els equips perquè si algun jugador es queda sense i en necessita, en pugui anar a buscar.

Els Renegats

Dins del seu sobre, alguns jugadors s’hi trobaran un marcador de RENEGAT:

Els que el trobin formen part secretament d’un altre equip ocult que a les 22:00 podrà reunir-se i jugar junts com a nova secta. El seu gomet és l’estrella platejada, la qual només es troba al punt central i que, per tant, hauran d’anar a recollir en algun moment. Abans de començar el joc, a la base central, tothom tanca els ulls i els renegats es coneixen entre ells.

Els Artefactes, el Portal i el Ritual

Al començament de la partida cada secta rep un ARTEFACTE i una bosseta amb 16 BOLES D’ENERGIA (caniques) del seu color. L’objectiu final del joc per cada una d’elles és ajuntar 3 d’aquests artefactes, formar el PORTAL i poder invocar la seva entitat (els artefactes han de ser objectes que un cop junts formin un recipient on posar les caniques a dins; per exemple, caixetes de diferents mides que càpiguen una dins de l’altra).

De l’inici de la partida (19:00) fins a la 1:00, l’artefacte ha d’anar sempre amb una mateixa persona de l’equip: el PORTADOR. Per tant, si se l’atrapa i aquesta persona canvia de secta, l’artefacte també ho fa. El portador pot canviar durant la partida, però sempre fora de combat. El portador és secret entre sectes, però un cop es canvia de secta el jugador ha de revelar si ho és o no. Si durant el combat el portador revela l’artefacte a l’oponent, rep +1 al nivell de la seva relíquia.

A la 1:00 comença una nova fase: el RITUAL. Cada secta ha de plantar (si o si) els seus artefactes o el portal a la seva base. A partir d’ara ja no hi ha portadors i es pot robar directament del terra. Es pot continuar convertint jugadors.

Durant el ritual (d’1:00 a 9:00), si la secta té 3 artefactes per formar el portal i si aquest està físicament a la teva base, a cada mitja hora en punt (1:00, 1:30, 2:00, 2:30, … , 9:00) pots posar una bola d’energia (canica del seu color) dins el portal. Es poden continuar buscant relíquies, però els artefactes o portal no es poden moure de les bases a no ser que sigui d’una a l’altra quan es roba.

Com guanyar?

Al final de la partida (9:00) la secta que té més boles d’energia del seu color dins del portal (tant si encara existeix com si s’ha extingit perquè l’ha atrapat una altra) és la guanyadora. En el cas que no hi hagi boles dins el portal, guanya la secta amb més artefactes (si no hi ha hagut joc brut).

Horari

Resumint tota la partida en un horari, queda de la següent forma:

18:45 – Repartir rols
es formen els equips repartint els sobres a cada jugador, els renegats es coneixen
19:00 – Comença el joc
els jugadors busquen relíquies, atrapen altres jugadors, i les sectes intenten ajuntar els artefactes per formar el portal
22:00 – Renegats poden formar equip
01:00 – Plantar artefactes/portal
les sectes han de plantar els artefactes que tinguin o el portal a la seva base, es comencen a fer punts per guanyar
9:00 – Fi del joc
guanya la secta amb més boles d’energia dins el portal

PREPARACIÓ

La preparació d’aquesta macro activitat té dues parts:

 • A CASA: Primer de tot cal imprimir i preparar tots els materials de joc, tant els comuns com els que fan falta per cada jugador. A l’apartat de material hi ha indicades les quantitats necessàries de cada element segons el nombre d’equips i jugadors. Els equips estan pensats per ser de 4/5 persones en cas que n’hi hagi més se’n pot crear un 4t.
  Els sobres es poden deixar ja preparats amb tot el material dins, de forma que només calgui repartir-los i així els grups siguin aleatoris (o es poden marcar per fora i fer els grups amb antelació).
 • A LLOC: Un cop al terreny de joc cal amagar totes les relíquies i marcar-ne la ubicació al mapa de la base central. Cal imprimir un full de relíquies (12 x full) per cada equip. Aquestes es poden amagar dins de sobres blancs o de color vistos per fer-les més fàcil de trobar (el repte ha de ser arribar fins al punt de memòria, no regirar totes les pedres per trobar-la).

A TENIR EN COMPTE

VARIANT: Si NO hi ha dinamitzadors, es pot afegir una fase de 18:15 a 19:00 i que siguin els mateixos jugadors que amaguen i marquen les relíquies al mapa central. Per fer-ho cada secta rep les 12 relíquies que hi ha en un full i un mapa petit. Les relíquies estan dins de sobres separats per tal que cada jugador no sàpiga quina relíquia amaga a on.

Cada secta té 45 minuts per amagar-les dins del terreny de joc organitzant-se com creguin oportú. A l’hora d’amagar-les és important remarcar que cal que es vegin a simple vista (no posar a forats, sota pedres…), ja que el joc es juga majoritàriament de nit i el repte és arribar al punt i no fer una cerca exhaustiva.

Cada equip marca al seu mini mapa on les ha amagat i un cop acabat traspassa aquests punts al mapa de la base central amb creus del seu color. El mapa petit es destrueix.

Durant la partida, els jugadors no poden anar a buscar relíquies amagades en punts del color de la seva secta inicial.

Material
General:
 • Mapa del terreny de joc A3
 • Gomets d’estrella (renegats)
Per grup:
 • Mapa petit (variant opcional)
 • Artefacte (part del portal )
 • 16 caniques del color del grup  + bosseta
 • Gomets del tipo del grup
 • Rellotge
 • Full d’enganxines de reliquia
 • 12 sobres blancs / relfectants
 • Retolador del color del grup
Per jugador:
 • Cartilla
 • Sobre
 • Menjar individual (berenar i sopar) 
Desplaça cap amunt